Bredeschool de Vlinderschool, Wolvega

Sportief en vrolijk. Dat waren de twee sleutelwoorden in het Programma van Eisen dat was opgesteld voor de nieuwbouw van de openbare basisschool Tuindorp in Wolvega. “Sportief, omdat sport en bewegen op deze school veel aandacht krijgen. Vrolijk met een kinderlijke maat, omdat het een toegankelijk gebouw moest worden. ”

De rondgang door de nieuwe school toont niet alleen hoezeer de school erin is geslaagd haar wensen en ambities te verwezenlijken. Het laat ook zien hoe blij de gebruikers zijn met het gebouw. De directeur, de bestuurder, docenten, de mensen van de BSO: iedereen lacht en is enthousiast.

De indeling van het gebouw is slim. Er zijn steeds groepen van twee lokalen en een buitenruimte die er dankzij grote dubbele deuren eenvoudig bij kan worden getrokken. Tussen iedere twee lokalen is een toiletgroep met een venster op de wastafel. Tussen iedere twee lokalen een grote voorraadkast die van beide kanten kan worden geopend. En tussen iedere twee lokalen eveneens een dubbele deur zodat een docent zo nodig in beide lokalen toezicht kan houden.

De zon valt prachtig door de gekleurde ramen en toont de school op z'n fraaist. Vanaf de trap/annex tribune kijk je uit over de grote centrale hal die dankzij een schuifwand kan worden uitgebreid met een speellokaal. De bedoeling is dat deze ruimte in de toekomst ook door anderen kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor activiteiten van de buurt.

Dit ontwerp voor de bredeschool in Wolvega heb ik in 2010 voor Jorissen Simonetti architecten gemaakt.

buiteveld-brede-shool1buiteveld-brede-shool1