Basischool st Franciscus, Wolvega

Omringd door oude bomen en op een mooi ruim schoolplein staat het oude schoolgebouw van de katholieke jenaplan basisschool St. Franciscus in Wolvega

Het Jenaplan onderwijs is in dit bestaande oude schoolgebouw, met lange gangen en grote hoge lokalen, moeilijk te organiseren.
Ik heb ervoor gekozen om naast de bestaande rechte gang met lokalen een centraal hart te leggen waaromheen de verschillende lokalen hun eigen plek krijgen.

De kinderen en onderwijzers worden uitgedaagd de “overgebleven” ruimte creatief te gebruiken.

Daarvoor zijn er ook een aantal “geheime plekken” bedacht.

Door een hoge centrale ruimte en de lokalen op de verdieping is het ruimtebeslag op het plein zo klein mogelijk gehouden zijn en de bestaande bomen kunnen behouden.
<>

De architectuur verschilt sterk van de bestaande bouw. Maar niet op een confronterende harde modernistische manier maar juist met gevoel voor detail en kleur die de oude gebouwen zo aantrekkelijk maken

De school maakt gebruik van aardwarmte voor verwarming. Zonnepanelen leveren elektriciteit en er is een CO2 gestuurde ventilatie aangebracht en er wordt gebruik gemaakt van een grijswater circuit

Een van de unieke kenmerken van dit ontwerp is dat kinderen direct naar buiten kunnen. Alle benedenlokalen hebben openslaande deuren, terwijl de bovenlokalen beschikken over een ruim dakterras. Hiermee wordt mogelijkheid geschapen om ook buiten te werken. Je opdracht maken op het dakterras of een praktijkonderzoek doen in de grote ontdektuin: alles is mogelijk.
De buitenomgeving en de vele mogelijkheden van de natuur om de school worden heel bewust aan ons lesprogramma gekoppeld. Inzicht in verbanden wordt vanuit de directe beleving gestimuleerd

 

Dit ontwerp heb ik gemaakt in 2010 bij Jorissen Simonetti architecten

cc